Bekijk de prachtige kunstwerken van César Manrique in de Mirador del Río

4 juni 2023
Bekijk de prachtige kunstwerken van César Manrique in de Mirador del Río

Lanzarote, een van de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan, is niet alleen bekend om zijn verbluffende landschappen en prachtige stranden, maar ook om het werk van de beroemde lokale kunstenaar en architect César Manrique. Een van zijn meest indrukwekkende creaties is de Mirador del Río, een uniek uitkijkpunt dat bezoekers een adembenemend uitzicht biedt op de omgeving en tegelijkertijd een uitstekend voorbeeld is van hoe kunst en natuur harmonieus kunnen samengaan. In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingstocht naar de Mirador del Río en de prachtige kunstwerken van César Manrique.

César Manrique: de visionair achter de Mirador del Río

César Manrique werd geboren in 1919 op Lanzarote en was een veelzijdig kunstenaar die zich toelegde op schilderen, beeldhouwen, architectuur en landschapsontwerp. Hij studeerde aan de kunstacademie van La Laguna op Tenerife en later aan de Real Academia de Bellas Artes in Madrid voordat hij in de jaren '60 terugkeerde naar zijn geboorte-eiland. Zijn liefde voor Lanzarote en zijn passie voor natuurbehoud en duurzaamheid leidde tot de oprichting van een aantal unieke projecten op het eiland, waaronder de Mirador del Río.

De Mirador del Río: een samensmelting van kunst en natuur

De Mirador del Río bevindt zich in het noorden van Lanzarote, op een klif van 474 meter hoogte met uitzicht op de zee en het nabijgelegen eiland La Graciosa. Het uitkijkpunt werd gebouwd in 1974 en is een perfect voorbeeld van hoe Manrique erin slaagde om kunst en natuur te combineren in zijn architecturale ontwerpen.

De Mirador del Río is een ingetogen constructie die bijna naadloos opgaat in het omringende landschap, waarbij gebruik is gemaakt van lokale materialen zoals lavasteen en aangepaste kleuren om het gebouw op een organische manier in de omgeving te integreren. Het resultaat is een unieke en harmonieuze structuur die zowel innovatief als respectvol is voor de natuurlijke schoonheid van Lanzarote.

Een adembenemend uitzicht op La Graciosa en de omgeving

Het panoramische uitzicht vanaf de Mirador del Río is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende attracties van het uitkijkpunt. Vanaf hier kun je genieten van een ononderbroken panorama van La Graciosa, het achtste en kleinste Canarische eiland, evenals de omliggende eilandjes, de zee en de kliffen van het Famara-massief.

La Graciosa is een beschermd natuurgebied en de thuisbasis van enkele van de meest ongerepte en afgelegen stranden van de Canarische Eilanden. Het eiland is alleen per boot bereikbaar en biedt bezoekers een kans om te ontsnappen aan de drukte en te genieten van een ongerepte natuurlijke omgeving. Vanaf de Mirador del Río kun je de zandstranden, het turquoise water en de ruige landschappen van La Graciosa bewonderen, evenals de omliggende eilandjes, zoals Montaña Clara en Alegranza.

Het interieur van de Mirador del Río: een eerbetoon aan de lokale cultuur

Binnenin de Mirador del Río zijn er verschillende ruimtes gewijd aan de kunst en cultuur van Lanzarote. De ontvangsthal is versierd met een indrukwekkende muurschildering van Manrique zelf, die de lokale flora en fauna van het eiland weergeeft. De ruimte is verder ingericht met traditionele Canarische materialen en kleuren, zoals houten balken, witgekalkte muren en terracottategels.

Naast de ontvangsthal bevindt zich een gezellige bar en een souvenirwinkel, waar je lokale producten en handgemaakte items kunt kopen om je bezoek aan de Mirador del Río te herdenken. Het terras, een van de mooiste delen van het uitkijkpunt, biedt comfortabele zitjes en grote glazen ramen die het mogelijk maken om het panoramische uitzicht van binnenuit te bewonderen.

Praktische informatie voor een bezoek aan de Mirador del Río

De Mirador del Río is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.45 uur. Toegangsprijzen variëren, met kortingen beschikbaar voor kinderen, senioren en bewoners van de Canarische Eilanden. Er is parkeergelegenheid bij het uitkijkpunt, evenals toiletten en faciliteiten voor mindervalide bezoekers.

Om de Mirador del Río te bereiken, kun je een auto huren en de goed aangegeven wegen volgen, of deelnemen aan een georganiseerde excursie die je naar het uitkijkpunt en andere bezienswaardigheden op Lanzarote brengt. Houd er rekening mee dat het weer op de kliffen soms winderig en koel kan zijn, dus het is aan te raden om een jas mee te nemen tijdens je bezoek.

De Mirador del Río is een van de vele prachtige werken van César Manrique op Lanzarote en biedt bezoekers een onvergetelijke ervaring van adembenemende uitzichten, unieke architectuur en een diepe waardering voor de natuurlijke schoonheid van het eiland. Mis deze bezienswaardigheid niet tijdens je verblijf op Lanzarote en ontdek de magie van Manrique's creaties.