Ontdek de unieke flora en fauna van Lanzarote

22 juli 2023
Ontdek de unieke flora en fauna van Lanzarote

Lanzarote, een van de zeven hoofdeilanden van de Canarische Eilanden, is een populaire vakantiebestemming voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuur, cultuur en ontspanning. Het eiland herbergt een indrukwekkend landschap, gevormd door vulkanische uitbarstingen en de invloed van de Atlantische Oceaan. Deze bijzondere omstandigheden hebben geleid tot een unieke flora en fauna die nergens anders ter wereld te vinden zijn. In dit blog artikel gaan we dieper in op de zeldzame planten- en diersoorten die op Lanzarote te vinden zijn.

Flora van Lanzarote

De flora van Lanzarote is gevarieerd en bijzonder aangepast aan de extreme omstandigheden van het eiland, zoals droogte, sterke wind en een vulkanische bodem. Deze plantensoorten zijn niet alleen mooi om te zien, maar spelen ook een belangrijke rol in het ecosysteem van het eiland. Laten we enkele van de meest opvallende soorten bekijken.

Euphorbia balsamifera

Deze plant, ook wel bekend als tabaiba dulce, is een typische soort voor het eiland en groeit voornamelijk op droge en rotsachtige gronden. Het is een succulent en kan tot 2 meter hoog worden. De plant heeft kleine, groene bloemen en produceert een wit, melkachtig sap met geneeskrachtige eigenschappen.

Aeonium arboreum

Het boomhuislelie, Aeonium arboreum, is een andere endemische plant van de Canarische Eilanden en is vooral te vinden op Lanzarote. Deze vetplant heeft vlezige bladeren die in rozetten groeien en kan een hoogte bereiken van ongeveer 1 meter. De bloemen zijn geel en verschijnen tussen februari en april.

Cistanthe grandiflora

Cistanthe grandiflora, of de Lanzarote-ijspriem, is een zeldzame plantensoort die alleen op dit eiland voorkomt. Deze plant heeft grote, roze bloemen die opvallen tegen de zwarte vulkanische grond en groeit in de beschutte gebieden van het Timanfaya National Park.

Lavandula canariensis

Deze endemische lavendelsoort is aangepast aan de droge omstandigheden van Lanzarote en groeit voornamelijk op rotsachtige hellingen. De plant heeft smalle, grijsgroene bladeren en paarse bloemen die bijen en vlinders aantrekken.

Fauna van Lanzarote

Naast de unieke flora is Lanzarote ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan dieren, zowel op het land als in de omliggende wateren. Hier zijn enkele van de meest bijzondere soorten die op het eiland te vinden zijn.

Atlantische hagedis

De Atlantische hagedis (Gallotia atlantica) is een endemische soort die alleen op de oostelijke Canarische Eilanden voorkomt. Deze hagedis is te herkennen aan zijn bruine of grijze kleur met lichtere vlekken op de rug en zijkanten. Ze leven voornamelijk in droge, rotsachtige gebieden en voeden zich met insecten, planten en vruchten.

Egyptische vleermuis

De Egyptische vleermuis (Rousettus aegyptiacus) is een van de weinige zoogdieren die op Lanzarote voorkomen. Deze vleermuissoort is te herkennen aan zijn bruine vacht en grote ogen en voedt zich voornamelijk met fruit. Ze leven in grotten en spleten van lavabuizen, zoals de Cueva de los Verdes en Jameos del Agua.

Canarische torenvalk

De Canarische torenvalk (Falco tinnunculus canariensis) is een ondersoort van de torenvalk die endemisch is voor de Canarische Eilanden. Deze roofvogel heeft een roodbruine rug, grijze kop en staart, en is te zien zwevend boven open gebieden op zoek naar prooien zoals hagedissen, muizen en insecten.

Walvissen en dolfijnen

De wateren rondom Lanzarote zijn rijk aan zeeleven en bieden een uitstekende gelegenheid om walvissen en dolfijnen te spotten. Soorten die regelmatig worden waargenomen, zijn onder andere de gewone dolfijn, tuimelaar, potvis en de Bryde's walvis. Boottochten zijn beschikbaar om deze majestueuze dieren van dichtbij te observeren.

Natuurgebieden om te bezoeken

Lanzarote heeft verschillende beschermde natuurgebieden waar bezoekers kunnen genieten van de bijzondere flora en fauna van het eiland. Enkele van de meest aanbevolen plekken zijn:

Timanfaya National Park

Dit nationale park beslaat een groot deel van het westelijke deel van Lanzarote en is gevormd door vulkanische uitbarstingen in de 18e en 19e eeuw. De unieke maanachtige landschappen en zeldzame plantensoorten maken dit park een must-see voor natuurliefhebbers.

Chinijo Archipelago Nature Park

Dit beschermde mariene gebied ligt ten noorden van Lanzarote en omvat de eilanden La Graciosa, Alegranza, Montaña Clara, Roque del Este en Roque del Oeste. Het park is een belangrijk broedgebied voor zeevogels en biedt ook de mogelijkheid om zeeleven zoals walvissen en dolfijnen te spotten.

Los Volcanes Natural Park

Grenzend aan Timanfaya National Park, is dit gebied een geweldige plek om vulkanische landschappen en unieke flora te ontdekken. Het park heeft verschillende wandelroutes die u door lavavelden en kraters leiden, met een prachtig uitzicht op de omringende vulkanen.

Lanzarote is een uniek eiland met een bijzondere flora en fauna die het gevolg zijn van de extreme omstandigheden en vulkanische oorsprong. Het eiland biedt tal van mogelijkheden om de natuur te verkennen en te genieten van de prachtige landschappen, zowel op het land als in de omliggende wateren. Of u nu een enthousiaste natuurliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een bijzondere vakantiebestemming, Lanzarote heeft voor ieder wat wils.