Bekijk de prachtige kunstwerken van César Manrique in de Taro de Tahíche

22 juni 2023
Bekijk de prachtige kunstwerken van César Manrique in de Taro de Tahíche

Lanzarote, een van de prachtige Canarische Eilanden, staat bekend om zijn unieke vulkanische landschappen, prachtige stranden en het milde klimaat. Maar het eiland heeft ook een rijke culturele kant, waaronder de fantastische kunstwerken van de internationaal bekende kunstenaar en architect César Manrique. In dit blogartikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis naar de Taro de Tahíche, het voormalige huis en atelier van Manrique, waar je zijn meest indrukwekkende creaties kunt bewonderen.

César Manrique: een korte introductie

César Manrique (1919-1992) was een veelzijdige en visionaire kunstenaar afkomstig uit Lanzarote. Hij was een schilder, beeldhouwer, architect, en landschapsontwerper, en zijn werk heeft een blijvende invloed op het eiland. Manrique was een groot voorstander van duurzame ontwikkeling en zijn creaties weerspiegelen zijn liefde voor de natuur en zijn inzet om de schoonheid van Lanzarote te behouden.

Manrique studeerde aan de Universiteit van La Laguna en de kunstacademie in Madrid. Na een succesvolle carrière in New York keerde hij in de jaren 60 terug naar Lanzarote, waar hij zich inzette voor het behoud van het unieke landschap en het bevorderen van milieuvriendelijke toeristische ontwikkeling.

De Taro de Tahíche: een meesterwerk van architectuur en kunst

De Taro de Tahíche, gelegen in het hart van Lanzarote, is het voormalige huis en atelier van César Manrique en is nu een museum gewijd aan zijn leven en werk. Dit architectonische meesterwerk, gebouwd in 1968, is een perfecte harmonie tussen kunst, architectuur en natuur. Het huis is gedeeltelijk gebouwd op een lavaveld en maakt gebruik van natuurlijke elementen zoals vulkanische rotsen, grotten en waterpartijen om een unieke leefruimte te creëren.

De bovenverdieping: een ode aan de traditionele Canarische architectuur

De bovenverdieping van de Taro de Tahíche is een eerbetoon aan de traditionele Canarische architectuur, met witgekalkte muren, houten balken en groene luiken. Elk detail is zorgvuldig ontworpen door Manrique zelf, van de handgemaakte tegels tot de kunstwerken aan de muren. De ruimtes zijn helder en open, met grote ramen die uitzicht bieden op de omliggende tuinen en het prachtige landschap van Lanzarote.

In de woonkamer vind je een van de meest iconische kunstwerken van Manrique: een prachtige muurschildering die de vier elementen - aarde, lucht, water en vuur - symboliseert. De kleuren en vormen in dit kunstwerk weerspiegelen zijn liefde voor de natuur en zijn passie voor het leven.

De keuken en eetkamer zijn ontworpen in een rustieke stijl, met houten meubels en keramiek die de traditionele sfeer van het eiland weergeven. Vergeet niet om de bijzondere wijnkelder te bezoeken, die is uitgehouwen uit een natuurlijke lavagrot en een indrukwekkende collectie lokale wijnen herbergt.

De benedenverdieping: een fascinerende reis door de wereld van de kunst

De benedenverdieping van de Taro de Tahíche is een unieke ruimte waar kunst en natuur samenkomen in een fascinerend samenspel. Hier heeft Manrique vijf natuurlijke lavagrotten omgetoverd tot prachtige leefruimtes, elk met een eigen thema en sfeer.

De grootste grot, de "sala blanca", is een lichte en luchtige ruimte met een spectaculaire glazen vloer die een visuele verbinding creëert met de onderliggende lavastromen. De muren zijn versierd met een selectie van Manriques schilderijen en sculpturen, evenals werken van andere bekende kunstenaars zoals Picasso, Miró en Chillida.

In de "sala negra" ontdek je een meer intieme en mysterieuze sfeer, met donkere muren en een indrukwekkende reeks beeldhouwwerken die zijn gemaakt van gerecyclede materialen. De "sala roja" is gewijd aan de schilderkunst, met een bijzondere collectie abstracte en surrealistische werken die de grenzen van de verbeelding verkennen.

De "sala verde" is een oase van rust, met een prachtige binnenplaats en een zwembad dat is omgeven door weelderige groene planten en exotische bloemen. Tot slot is er de "sala azul", een serene ruimte met een panoramisch uitzicht op het omringende landschap, die de perfecte plek biedt om te ontspannen na een dag vol kunst en cultuur.

Een bezoek aan de Taro de Tahíche: praktische informatie

De Taro de Tahíche is geopend van maandag tot zondag, van 10:00 tot 18:00 uur. De toegangsprijs is €8 voor volwassenen en €4 voor kinderen (7-12 jaar). Kinderen jonger dan 7 jaar kunnen gratis naar binnen. Het bezoekerscentrum biedt ook rondleidingen en workshops aan, zodat je nog meer te weten kunt komen over het leven en werk van César Manrique.

Het museum is gemakkelijk bereikbaar met de auto vanuit de belangrijkste toeristische centra van Lanzarote, zoals Arrecife, Costa Teguise en Puerto del Carmen. Er is gratis parkeergelegenheid beschikbaar op het terrein.

Een bezoek aan de Taro de Tahíche is een unieke ervaring die je niet mag missen tijdens je verblijf op Lanzarote. Dit bijzondere huis en atelier biedt een fascinerend inzicht in het leven en werk van César Manrique, en laat zien hoe kunst, architectuur en natuur samenkomen om een harmonieus geheel te vormen. Of je nu een liefhebber bent van kunst, cultuur of gewoon op zoek bent naar een inspirerende plek om te ontspannen en tot rust te komen, de Taro de Tahíche zal je niet teleurstellen.