Bekijk de unieke architectuur van de witte dorpen van Lanzarote

15 augustus 2023
Bekijk de unieke architectuur van de witte dorpen van Lanzarote

Lanzarote, een van de prachtige Canarische Eilanden, staat bekend om zijn unieke architectuur die de witte dorpen kenmerkt. Deze dorpen, met hun witgekalkte huizen en vulkanische landschappen, zijn een lust voor het oog en trekken bezoekers van over de hele wereld aan. In deze blogpost verkennen we de architectuur van de witte dorpen op Lanzarote en ontdekken we waarom ze zo bijzonder zijn.

De invloed van César Manrique

Om de architectuur van Lanzarote te begrijpen, is het belangrijk om kennis te maken met de invloed van de lokale kunstenaar en architect César Manrique. Geboren in 1919 in Arrecife, de hoofdstad van Lanzarote, speelde Manrique een cruciale rol in het behoud en de ontwikkeling van de traditionele architectuur van het eiland. Hij streefde ernaar om de natuurlijke schoonheid van Lanzarote te behouden en te benadrukken, en zijn werk is dan ook terug te vinden in de witte dorpen en andere bezienswaardigheden op het eiland.

Manrique's invloed op de architectuur van Lanzarote kan worden gezien in de uniformiteit en eenvoud van de witte dorpen. Hij pleitte voor het behoud van de traditionele bouwstijlen en het gebruik van lokale materialen, zoals vulkanisch gesteente en hout. Deze benadering heeft geleid tot een harmonie tussen de architectuur en het omringende landschap, waardoor de witte dorpen opgaan in hun natuurlijke omgeving.

Karakteristieken van de witte dorpen

Witgekalkte huizen

Een van de meest opvallende kenmerken van de witte dorpen op Lanzarote zijn de witgekalkte huizen. Deze huizen zijn traditioneel gebouwd van vulkanisch gesteente en hout, en hebben een eenvoudig en functioneel ontwerp. De witte kleur van de huizen is niet alleen esthetisch, maar heeft ook praktische voordelen. Het helpt bij het reflecteren van de zonnestralen en houdt de huizen koel tijdens de hete zomermaanden.

Groene deuren en ramen

Een ander opvallend kenmerk van de architectuur in de witte dorpen zijn de groene deuren en ramen. Deze felle kleur contrasteert prachtig met het wit van de huizen en het zwarte vulkanische landschap. De groene kleur is geïnspireerd door het lokale landschap en de vegetatie, en is een eerbetoon aan de agrarische tradities van Lanzarote.

Lage bebouwing

De witte dorpen op Lanzarote hebben over het algemeen lage gebouwen, meestal niet hoger dan twee verdiepingen. Dit komt door de invloed van César Manrique, die pleitte voor het behoud van het natuurlijke landschap en het beperken van de stedelijke ontwikkeling. Als gevolg hiervan zijn de witte dorpen goed geïntegreerd in hun omgeving en behouden ze hun traditionele charme.

Geplaveide straatjes

De smalle, geplaveide straatjes van de witte dorpen zijn een ander kenmerk van de traditionele architectuur op Lanzarote. Deze straatjes zijn meestal autovrij en nodigen uit tot ontspannen wandelingen door de dorpen. Ze zijn vaak omzoomd met potplanten en kleine tuinen, die een vleugje groen toevoegen aan het witte en zwarte kleurenpalet van de architectuur.

Hoogtepunten van de witte dorpen op Lanzarote
Teguise

Teguise, ooit de hoofdstad van Lanzarote, is een van de oudste en meest charmante witte dorpen op het eiland. De smalle, geplaveide straatjes en prachtige witte huizen met groene deuren en ramen zijn tekenend voor de traditionele architectuur van Lanzarote. Bezoekers kunnen het historische centrum van Teguise verkennen en een bezoek brengen aan de indrukwekkende kerk van Nuestra Señora de Guadalupe, die dateert uit de 15e eeuw.

Haría

Haría, gelegen in het noorden van Lanzarote, is een ander charmant wit dorp dat bekend staat om zijn weelderige vegetatie en adembenemende uitzichten. De witte huizen van Haría zijn omgeven door palmbomen en groene velden, wat het dorp de bijnaam "het dal van de duizend palmen" heeft opgeleverd. Haría is ook de laatste rustplaats van César Manrique, wiens voormalige huis nu een museum is dat zijn leven en werk viert.

Yaiza

Yaiza, gelegen aan de zuidkant van Lanzarote, is een pittoresk wit dorp dat bekend staat om zijn prachtige uitzichten op het nationale park Timanfaya en de omliggende vulkanische landschappen. De witte huizen en groene deuren en ramen van Yaiza zijn een perfect voorbeeld van de traditionele architectuur van Lanzarote. Bezoekers kunnen genieten van een wandeling door de smalle straatjes en genieten van de lokale cultuur en gastronomie in de vele restaurants en cafés.

De witte dorpen van Lanzarote zijn een prachtig voorbeeld van de unieke architectuur en cultuur van dit fascinerende Canarische eiland. De invloed van César Manrique is duidelijk zichtbaar in de harmonie tussen de traditionele bouwstijlen en het natuurlijke landschap. Of je nu de charmante straatjes van Teguise verkent, de weelderige vegetatie van Haría bewondert, of geniet van het adembenemende uitzicht op Yaiza, een bezoek aan de witte dorpen van Lanzarote is een ervaring die je niet snel zult vergeten.