Beklim de prachtige vulkaan Montaña Roja en geniet van het uitzicht

31 juli 2023
Beklim de prachtige vulkaan Montaña Roja en geniet van het uitzicht

Het Canarische eiland Lanzarote staat bekend om zijn unieke landschap, gedomineerd door vulkanische formaties en vruchtbare wijnvelden. Eén van de vele vulkaankegels die dit eiland rijk is, is de Montaña Roja, ofwel de Rode Berg. In dit blogbericht nemen we je mee op een avontuurlijke beklimming van deze indrukwekkende vulkaan en vertellen we je wat je kunt verwachten tijdens deze tocht.

Wat is de Montaña Roja?

De Montaña Roja is gelegen in het zuiden van Lanzarote, vlakbij het populaire vakantieoord Playa Blanca. Deze 194 meter hoge vulkaankegel dankt zijn naam aan de opvallende rode kleur van het vulkanisch gesteente. De vulkaan is al duizenden jaren inactief, wat betekent dat het volkomen veilig is om deze te beklimmen en te verkennen.

Het uitzicht vanaf de top van de Montaña Roja is werkelijk adembenemend. Je hebt een panoramisch uitzicht op het eiland Lanzarote, de nabijgelegen eilanden Lobos en Fuerteventura, en de prachtige Atlantische Oceaan. Het is een ervaring die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Lanzarote.

Hoe bereik je de Montaña Roja?

De Montaña Roja is gemakkelijk bereikbaar vanuit Playa Blanca. Je kunt een taxi nemen of een wandeling van ongeveer 45 minuten maken naar de voet van de vulkaan. Er is een parkeerplaats aan de voet van de berg, wat het startpunt is voor de wandeling naar de top.

De wandeling naar de top

De wandeling naar de top van de Montaña Roja is relatief eenvoudig en geschikt voor de meeste fitnessniveaus. Het pad is goed aangegeven en begint met een geleidelijke klim langs de zijkant van de vulkaan. Naarmate je hoger komt, wordt het pad iets steiler en rotsachtiger, maar het is nog steeds goed begaanbaar.

Het is belangrijk om geschikte wandelschoenen te dragen en voldoende water en zonnebrandcrème mee te nemen, aangezien er weinig schaduw is op de route. Afhankelijk van je tempo en conditie duurt de wandeling naar de top ongeveer 1 tot 1,5 uur.

De krater van de Montaña Roja

Eenmaal boven aangekomen, word je beloond met een spectaculair uitzicht op de krater van de vulkaan. De krater heeft een diepte van ongeveer 50 meter en een diameter van 200 meter. Je kunt een pad volgen dat rond de rand van de krater loopt, waarbij je het unieke vulkanische landschap van dichtbij kunt bewonderen. Het is ook mogelijk om af te dalen in de krater, maar let op dat het pad hier minder goed aangegeven is en het terrein uitdagender kan zijn.

Het uitzicht vanaf de top

Zoals eerder vermeld, is het uitzicht vanaf de top van de Montaña Roja simpelweg adembenemend. Je hebt een panoramisch uitzicht op het eiland Lanzarote, met inbegrip van de nabijgelegen badplaats Playa Blanca en de omliggende vulkanische landschappen. Op heldere dagen kun je zelfs de nabijgelegen eilanden Lobos en Fuerteventura zien liggen.

Ook kun je de beroemde Papagayo-stranden zien, die bekend staan om hun witte zand en turquoise wateren. Dit is een perfecte plek om even te pauzeren en te genieten van het uitzicht voordat je aan de afdaling begint.

Afdalen en terugkeren naar Playa Blanca

De afdaling van de Montaña Roja is eenvoudig en volgt hetzelfde pad als de klim. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent op de steilere en rotsachtige gedeeltes van het pad om uitglijden te voorkomen. Afhankelijk van je tempo, zou de afdaling ongeveer 1 uur moeten duren.

Eenmaal terug bij de parkeerplaats kun je terugwandelen naar Playa Blanca of een taxi nemen om je avontuur te beëindigen. Na een dag vol inspanning en prachtige uitzichten, is het tijd om te ontspannen op één van de vele terrasjes in Playa Blanca en te genieten van een welverdiende maaltijd.

De Montaña Roja is een must-see attractie voor iedereen die Lanzarote bezoekt. De wandeling naar de top is goed te doen voor de meeste mensen en het uitzicht vanaf de top is absoluut de moeite waard. Het is een unieke ervaring die je een dieper inzicht geeft in het prachtige vulkanische landschap van Lanzarote en een onvergetelijk avontuur tijdens je vakantie.