Bezoek de mysterieuze grotten van Los Verdes op Lanzarote

4 juli 2023
Bezoek de mysterieuze grotten van Los Verdes op Lanzarote

Lanzarote, het meest noordelijke en oostelijke eiland van de Canarische Eilanden, staat bekend om zijn vulkanische landschap, prachtige stranden en unieke architectuur. Maar wist je dat er onder dit prachtige eiland een verborgen wereld bestaat? Ik heb het natuurlijk over de mysterieuze en intrigerende grotten van Los Verdes.

In dit blogartikel neem ik je mee op een reis door de fascinerende ondergrondse wereld van Los Verdes, een van de meest spectaculaire grottenstelsels ter wereld. Dus pak je zaklamp en comfortabele schoenen, want we gaan op avontuur!

De ontstaansgeschiedenis van de grotten van Los Verdes

De grotten van Los Verdes, ook bekend als "Cueva de los Verdes," zijn een deel van een uitgebreid lavatunnelstelsel dat zich uitstrekt onder het vulkanische eiland Lanzarote. Dit bijzondere tunnelstelsel is ontstaan door de uitbarsting van de vulkaan Monte Corona ongeveer 3.000 tot 5.000 jaar geleden. Toen de lavastromen zich over het eiland verspreidden, koelden de buitenste lagen van de lava snel af door contact met de lucht, terwijl de binnenste lagen nog vloeibaar en heet bleven. Hierdoor ontstonden er holle tunnels, die we nu kennen als de grotten van Los Verdes.

Het tunnelstelsel is maar liefst zes kilometer lang en strekt zich uit tot onder de zeespiegel, waar het verder gaat als de "Tunnel van de Atlantische Oceaan." In totaal is het lavatunnelstelsel meer dan 20 kilometer lang en is het een van de langste en meest complexe ter wereld.

Ontdekking en exploratie van Los Verdes

De grotten van Los Verdes zijn al sinds mensenheugenis bekend bij de lokale bevolking van Lanzarote. In de 16e en 17e eeuw boden de grotten een veilige schuilplaats voor de bewoners van het eiland tijdens aanvallen van piraten en slavenhandelaren. In de 18e eeuw werden de grotten zelfs gebruikt als schuilplaats voor het vee tijdens vulkanische uitbarstingen.

De eerste wetenschappelijke verkenningen van de grotten vonden plaats in de 19e eeuw. De grotten kregen hun huidige naam "Cueva de los Verdes" in 1880, ter ere van de familie Verde, die het land waar de ingang van de grotten zich bevindt in hun bezit had. In 1964 werd een deel van de grotten opengesteld voor het publiek, en sindsdien zijn de grotten van Los Verdes een populaire toeristische attractie op Lanzarote.

Wat je kunt verwachten tijdens een bezoek aan de grotten van Los Verdes

Een bezoek aan de grotten van Los Verdes is een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten. Het doolhof van tunnels en kamers is adembenemend en soms zelfs een beetje angstaanjagend. De grotten zijn prachtig verlicht, waardoor de natuurlijke schoonheid van de rotsformaties en kleurschakeringen goed tot hun recht komt.

Tijdens een rondleiding door de grotten, die ongeveer een uur duurt, krijg je de kans om de indrukwekkende geologische formaties te bewonderen en meer te leren over de geschiedenis en het ontstaan van dit wonderlijke fenomeen. Zorg ervoor dat je een goede gids hebt, want de verhalen en anekdotes die zij vertellen maken de ervaring nog specialer en onvergetelijker.

Een van de hoogtepunten van de rondleiding is een bezoek aan de "Auditorio de los Jameos," een natuurlijke concertzaal met een prachtige akoestiek. Hier worden regelmatig concerten, theatervoorstellingen en andere culturele evenementen gehouden. Het is een bijzondere ervaring om een voorstelling bij te wonen in deze unieke omgeving.

De temperatuur in de grotten ligt het hele jaar door rond de 18 tot 20 graden Celsius, waardoor het een aangename plek is om te bezoeken, zelfs tijdens de warmste zomerdagen. Vergeet echter niet om een extra laagje kleding mee te nemen, want het kan soms een beetje fris aanvoelen.

Praktische informatie voor een bezoek aan de grotten van Los Verdes

De grotten van Los Verdes bevinden zich in het noorden van Lanzarote, op ongeveer 30 minuten rijden van de hoofdstad Arrecife. Er is voldoende parkeergelegenheid bij de ingang van de grotten, en het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer naar de grotten te reizen.

De toegangsprijs voor volwassenen is ongeveer €10, en kinderen tussen de 7 en 12 jaar betalen €5. Kinderen onder de 7 jaar hebben gratis toegang. De rondleidingen worden aangeboden in verschillende talen, waaronder Engels, Spaans, Duits en Frans.

Het is aan te raden om vooraf te reserveren, vooral tijdens het hoogseizoen, aangezien het aantal bezoekers per dag beperkt is om de grotten te beschermen en te behouden.

De grotten van Los Verdes zijn een must-see attractie op Lanzarote en bieden een unieke kans om de verborgen schatten van het eiland te ontdekken. De combinatie van indrukwekkende geologische formaties, fascinerende geschiedenis en prachtige verlichting zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Dus als je op zoek bent naar een avontuurlijke en culturele activiteit tijdens je verblijf op Lanzarote, zet dan zeker een bezoek aan de grotten van Los Verdes op je to-do lijst!