Bezoek het dorpje Tinajo en geniet van de lokale keuken

10 juli 2023
Bezoek het dorpje Tinajo en geniet van de lokale keuken

Lanzarote, een van de prachtige Canarische Eilanden, staat bekend om zijn adembenemende landschappen, unieke architectuur en heerlijke lokale keuken. Terwijl toeristen vaak hun tijd doorbrengen in de drukkere steden zoals Arrecife en Puerto del Carmen, biedt het eiland ook een aantal charmante dorpen die zeker een bezoek waard zijn. Een van deze verborgen parels is het dorpje Tinajo. In dit blogartikel nemen we je mee op een culinaire reis door Tinajo en laten we je kennismaken met de lokale keuken die je zeker niet mag missen tijdens je verblijf op Lanzarote.

Ontdek het dorpje Tinajo

Tinajo is een klein, rustig dorp gelegen in het westelijke deel van Lanzarote. Het is omgeven door het indrukwekkende vulkanische landschap van het eiland en biedt een authentieke ervaring voor bezoekers die op zoek zijn naar de traditionele Canarische cultuur. Het dorp staat bekend om zijn vriendelijke inwoners, prachtige witte huisjes en kerk, en de wekelijkse boerenmarkt waar je verse lokale producten kunt kopen.

Tinajo is ook de thuisbasis van enkele van de meest schilderachtige wandelingen en fietsroutes op het eiland. Zo is er de nabijgelegen Timanfaya National Park, waar je door het verbluffende maanlandschap kunt wandelen, en de La Santa kustlijn, die ideaal is voor liefhebbers van watersporten zoals surfen en windsurfen.

Proef de lokale keuken van Tinajo

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Tinajo is ongetwijfeld het proeven van de lokale keuken. De traditionele Canarische gerechten zijn een heerlijke combinatie van Spaanse, Latijns-Amerikaanse en inheemse invloeden. Hier zijn enkele gerechten die je zeker moet proeven tijdens je bezoek aan Tinajo:

Papas arrugadas con mojo

Papas arrugadas, of gekrulde aardappelen, zijn een typisch Canarisch gerecht en een must-try tijdens je verblijf op Lanzarote. De aardappelen worden gekookt in gezouten water totdat ze zacht zijn, waarna ze worden geserveerd met een heerlijke mojo saus. Er zijn twee soorten mojo sauzen: mojo rojo (rode saus) en mojo verde (groene saus). Beide sauzen hebben een unieke smaak en zijn gemaakt van lokale ingrediënten zoals knoflook, paprika en koriander.

Sancocho Canario

Sancocho Canario is een traditionele visstoofpot die vooral populair is tijdens de Goede Week. Het gerecht wordt gemaakt met gezouten vis, meestal cherne of heek, en wordt geserveerd met papas arrugadas en een zoete aardappel genaamd batata. Sancocho Canario is een smaakvol en voedzaam gerecht dat perfect past bij een glas lokale witte wijn.

Gofio

Gofio is een Canarisch meel gemaakt van geroosterde granen zoals tarwe, gerst en maïs. Het is een belangrijk ingrediënt in de lokale keuken en wordt gebruikt om verschillende gerechten te bereiden. Een van de meest populaire gofio-gebaseerde gerechten is gofio escaldado, een dikke soep gemaakt door gofio te mengen met bouillon. Gofio wordt ook vaak gemengd met melk, honing en amandelen om een voedzaam dessert genaamd gofio amasado te maken.

Queso asado con miel

Een ander heerlijk gerecht dat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Tinajo is queso asado con miel, of gegrilde kaas met honing. Deze eenvoudige, maar smaakvolle snack wordt gemaakt door lokale, verse geitenkaas te grillen en deze vervolgens te besprenkelen met honing van het eiland. Het resultaat is een heerlijke combinatie van zoute, romige kaas en zoete honing die perfect is als voorgerecht of als tussendoortje.

Bienmesabe

Voor degenen die op zoek zijn naar een zoete traktatie, is bienmesabe een must-try dessert op Lanzarote. Bienmesabe is een typisch Canarisch dessert gemaakt van gemalen amandelen, suiker, eieren en citroenschil, en wordt vaak geserveerd met een bolletje ijs of slagroom. Het is een rijke en smaakvolle lekkernij die perfect past bij een kopje lokale koffie.

Geniet van de lokale eetgelegenheden in Tinajo

In Tinajo vind je verschillende gezellige eetgelegenheden waar je kunt genieten van de traditionele Canarische keuken. Een aantal van de populairste restaurants in het dorp zijn:

Tinajo is een prachtige bestemming voor wie op zoek is naar een authentieke Canarische ervaring, weg van de drukte van de grotere steden op Lanzarote. Het dorp biedt niet alleen een prachtige omgeving en vriendelijke sfeer, maar ook een heerlijke lokale keuken die je zeker niet mag missen. Of je nu kiest voor de traditionele papas arrugadas, de smaakvolle sancocho Canario of de zoete bienmesabe, een bezoek aan Tinajo zal je zeker een onvergetelijke culinaire ervaring bieden.