Bezoek het vissersdorpje El Golfo en geniet van de lokale visserij

30 augustus 2023
Bezoek het vissersdorpje El Golfo en geniet van de lokale visserij

Lanzarote, het betoverende vulkanische eiland in de Canarische archipel, staat bekend om zijn spectaculaire landschappen, indrukwekkende stranden en de kenmerkende architectuur van César Manrique. Maar voorbij de drukke toeristische gebieden ligt een verborgen parel, weggestopt aan de westkust van het eiland: het vissersdorpje El Golfo. In dit blogartikel nemen we je mee op een reis door dit charmante dorp en de rijke visserijtradities die het te bieden heeft.

Een pittoresk vissersdorpje

El Golfo is een klein, traditioneel vissersdorpje dat zijn oorsprong vindt in de 18e eeuw. Het is gelegen aan de voet van een oude vulkaan, omgeven door het indrukwekkende Los Volcanes Natural Park en de Atlantische Oceaan. De typische witgekalkte huisjes met blauwe deuren en ramen contrasteren prachtig met het zwarte, vulkanische landschap en de felgroene lagune, waardoor het dorp een schilderachtige en fotogenieke plek is.

De lokale bevolking van El Golfo heeft eeuwenlang een sterke band met de zee gehad, en de visserij speelt nog steeds een belangrijke rol in hun dagelijks leven. De vissers gaan elke dag vroeg uit varen op hun kleurrijke, houten boten om verse vis en zeevruchten te vangen, die vervolgens worden geserveerd in de talrijke restaurants en eetgelegenheden van het dorp.

Geniet van de lokale visserij

Wie El Golfo bezoekt, mag de kans niet missen om de lokale visserij van dichtbij te ervaren. Een wandeling langs de kustlijn biedt je een fantastisch uitzicht op de vissers die hun netten en fuiken repareren of hun vangst van de dag schoonmaken. Je kunt zelfs met hen praten en meer te weten komen over hun ambacht en de technieken die ze gebruiken om de verschillende vissoorten en zeevruchten te vangen.

In de late namiddag, als de vissers terugkeren van hun dag op zee, verzamelen de dorpelingen zich rond de haven om hun vangst te begroeten en de verse vis te kopen die later die avond op hun bord zal belanden. Dit is een uitstekende gelegenheid om de lokale bevolking te observeren en hun sterke gemeenschapsgevoel te ervaren.

Proef de lokale delicatessen

El Golfo staat bekend om zijn uitstekende visrestaurants, waar de meest verse en smakelijke visgerechten worden geserveerd. Niet te missen zijn de lokale specialiteiten zoals gofio, een traditioneel Canarisch maismeel dat wordt gebruikt om brood, soepen en stoofschotels te bereiden, en sancocho, een hartig visgerecht geserveerd met zoete aardappelen en mojo, een smaakvolle saus gemaakt van rode of groene paprika's, knoflook, olijfolie en azijn.

De meeste restaurants in El Golfo bereiden hun visgerechten op traditionele wijze, door ze te grillen op een houtskoolvuur, wat zorgt voor een heerlijke, rokerige smaak. De vis wordt meestal geserveerd met papas arrugadas, de beroemde Canarische "gerimpelde" aardappelen, gekookt in zout water en geserveerd met een pittige mojo-saus. Als je een echte zeevruchtenliefhebber bent, zul je niet teleurgesteld zijn door de verscheidenheid aan schelpdieren, waaronder krab, octopus, inktvis en garnalen, die allemaal op authentieke wijze worden bereid.

Bezoek de natuurlijke attracties

Naast de lokale visserij en culinaire hoogstandjes, biedt El Golfo ook enkele unieke natuurlijke attracties die een bezoek waard zijn. Een korte wandeling van het dorp ligt de Charco de los Clicos, een felgroene lagune die wordt gevoed door ondergrondse zeewaterbronnen en omgeven door zwarte, vulkanische stranden. De intense kleur van het water, veroorzaakt door algen die in de lagune leven, creëert een betoverend contrast met het omliggende landschap en is een populaire plek voor fotografen.

Het Los Volcanes Natural Park, dat zich uitstrekt rond El Golfo, biedt tal van wandel- en fietsroutes door het ruige, vulkanische landschap. Hier kun je de indrukwekkende lavavelden, vulkanische kegels en kraters bewonderen, evenals de unieke flora en fauna die zich hebben aangepast aan de zware omstandigheden van dit onherbergzame gebied.

El Golfo is zonder twijfel een verborgen schat op Lanzarote, die bezoekers een authentieke en ongerepte ervaring biedt van het leven op dit unieke eiland. Of je nu komt om te genieten van de heerlijke, lokale visgerechten, de traditionele visserijcultuur te ervaren, of de betoverende natuurlijke schoonheid van het gebied te verkennen, dit charmante vissersdorpje zal je niet teleurstellen. Dus waar wacht je nog op? Plan je bezoek aan El Golfo en dompel jezelf onder in de betoverende wereld van Lanzarote's lokale visserij.