Ontdek de geschiedenis van de piraten op Lanzarote

8 september 2023
Ontdek de geschiedenis van de piraten op Lanzarote

Lanzarote, een van de Canarische Eilanden, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Het eiland heeft veel historische bezienswaardigheden en attracties die de moeite waard zijn om te verkennen. Een van de meest fascinerende aspecten van de geschiedenis van Lanzarote is de aanwezigheid van piraten die het eiland in het verleden hebben geplunderd en gecontroleerd. In deze blogpost gaan we dieper in op de geschiedenis van de piraten op Lanzarote en de sporen die ze hebben achtergelaten.

De Gouden Eeuw van de Piraterij

De Gouden Eeuw van de Piraterij, die plaatsvond tussen de 16e en 18e eeuw, was een tijdperk waarin piraten actief waren in de Atlantische Oceaan. Lanzarote, dat strategisch gelegen is tussen Europa, Afrika en Amerika, was een belangrijke stop voor schepen die over de oceaan reisden. Dit maakte het eiland een aantrekkelijk doelwit voor piraten die op zoek waren naar buit.

Piraten, zoals de beruchte Franse piraat Jean-François de la Rocque de Roberval, vielen Lanzarote regelmatig aan om schepen te plunderen of om zich te verschuilen voor de autoriteiten. De piraten zorgden voor angst onder de lokale bevolking en veroorzaakten veel schade aan de economie van het eiland.

De Verdediging van Lanzarote

Om zich te beschermen tegen de piraten, bouwden de inwoners van Lanzarote verschillende forten en kastelen. Een van de bekendste forten is het Castillo San Jose, dat gebouwd werd in de 18e eeuw als verdediging tegen de piraten. Het fort is nu omgebouwd tot een museum en herbergt een collectie hedendaagse kunst.

Een ander belangrijk fort is Castillo de Santa Barbara, dat gebouwd werd in de 16e eeuw. Het fort werd gebruikt als uitkijkpunt om piraten te spotten die het eiland naderden. Het fort is nog steeds te bezoeken en biedt een prachtig uitzicht over de stad Arrecife en de oceaan.

Piraten Grotten

Een andere interessante bezienswaardigheid die herinnert aan de geschiedenis van de piraten op Lanzarote zijn de Piraten Grotten. Deze grotten, gelegen in de buurt van de stad Teguise, werden gebruikt als schuilplaats door piraten. De grotten zijn te bezoeken en bieden een fascinerende kijk in het leven van de piraten.

Het Piratenmuseum

Het Piratenmuseum in Teguise is een van de beste manieren om meer te leren over de geschiedenis van de piraten op Lanzarote. Het museum biedt een uitgebreide collectie van piratenartefacten en -relikwieën, waaronder kanonnen, zwaarden en schatkisten. Het museum is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de piraterij.

Piratenfestivals

Om de geschiedenis van de piraten op Lanzarote te vieren, worden er jaarlijks verschillende piratenfestivals georganiseerd. Een van de grootste festivals is het Fiesta de Nuestra Señora del Carmen, dat in juli wordt gehouden ter ere van de beschermheilige van de vissers en zeelieden. Tijdens het festival worden er verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een bootparade en een vuurwerkshow.

De geschiedenis van de piraten op Lanzarote is een belangrijk deel van de geschiedenis van het eiland. Piraten hebben een grote invloed gehad op de economie en de cultuur van het eiland en hebben gezorgd voor de bouw van verschillende forten en kastelen. Bezoekers van het eiland kunnen de geschiedenis van de piraterij ontdekken door een bezoek te brengen aan de Piraten Grotten, het Piratenmuseum en de verschillende forten en kastelen. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan de jaarlijkse piratenfestivals die worden georganiseerd ter ere van de geschiedenis van de piraten op Lanzarote.