Ontdek de lokale keuken van het dorpje Yaiza

28 juli 2023
Ontdek de lokale keuken van het dorpje Yaiza

Lanzarote, een van de prachtige Canarische Eilanden, staat bekend om zijn adembenemende landschappen, exotische stranden en een fascinerende vulkanische geschiedenis. Maar wist je ook dat het eiland een rijke culinaire traditie heeft die net zo aantrekkelijk is als zijn natuurlijke schoonheid? In dit blog bericht nemen we je mee naar het charmante dorpje Yaiza en ontdekken we de lokale keuken die je absoluut niet mag missen tijdens je verblijf op Lanzarote.

Het pittoreske dorpje Yaiza

Yaiza ligt in het zuiden van Lanzarote en wordt vaak geprezen als een van de mooiste dorpen op het eiland. Het dorp is een perfecte mix van traditionele architectuur, kleurrijke huizen en prachtige bloementuinen die een rustige en serene sfeer uitstralen. De vriendelijke bevolking, de gastvrijheid en de ontspannen sfeer maken het een ideale locatie om de lokale keuken van Lanzarote te verkennen.

De lokale keuken van Yaiza

De lokale keuken van Yaiza is een smeltkroes van traditionele Canarische smaken, verse zeevruchten en heerlijke tapas. Hier zijn enkele van de meest populaire gerechten die je absoluut moet proberen tijdens je bezoek aan Yaiza.

Papas arrugadas

Papas arrugadas, of 'gerimpelde aardappelen', zijn een populair en traditioneel gerecht op de Canarische Eilanden. Ze worden gekookt in gezouten water met de schil er nog op, wat resulteert in een zoute en gerimpelde buitenkant. Papas arrugadas worden vaak geserveerd met mojo sauzen – mojo verde, een groene saus op basis van koriander, en mojo rojo, een rode saus gemaakt van rode pepers en paprika. De combinatie van de zoute aardappelen en de pittige sauzen zorgt voor een smaakexplosie die je niet snel zult vergeten.

Sancocho Canario

Sancocho Canario is een traditionele stoofpot gemaakt van gezouten vis, meestal heek of zeebrasem, en een mix van groenten zoals zoete aardappelen, pompoen en yam. Het gerecht wordt geserveerd met een bijgerecht van gofio, een Canarisch meel gemaakt van geroosterde granen zoals tarwe, gerst of maïs. Gofio wordt vaak gemengd met water, bouillon of melk en gevormd tot een soort deeg om te genieten bij de stoofpot. Sancocho Canario is een hartig en voedzaam gerecht dat perfect is om te delen met vrienden en familie.

Almogrote

Almogrote is een smaakvolle kaaspasta gemaakt van harde, gerijpte geitenkaas, knoflook, olijfolie, paprika en soms tomaten. Dit smeerbare gerecht wordt meestal geserveerd met vers gebakken brood en is ideaal om te delen als tapasgerecht. De sterke smaak van de kaas wordt perfect in evenwicht gebracht door de kruidigheid van de knoflook en de zoetheid van de tomaten, wat zorgt voor een heerlijke smaaksensatie.

Bienmesabe

Bienmesabe is een zoet dessert dat zijn naam ontleent aan de Spaanse uitdrukking "bien me sabe", wat betekent "het smaakt me goed". Dit heerlijke dessert bestaat uit een mix van gemalen amandelen, suiker, eieren en citroenrasp, en wordt vaak geserveerd met een bolletje vanille-ijs. Bienmesabe is een perfecte afsluiter van een heerlijke maaltijd en een geweldige manier om de zoete kant van de lokale keuken van Yaiza te ervaren.

Restaurants in Yaiza

Nu je weet welke gerechten je moet proberen, is het tijd om de beste plekken in Yaiza te ontdekken om deze heerlijke lokale keuken te ervaren. Hier zijn enkele aanbevolen restaurants in het dorp waar je kunt genieten van de authentieke smaken van Lanzarote.

La Era

La Era is een charmant familierestaurant gevestigd in een traditioneel Canarisch huis en staat bekend om zijn uitstekende lokale gerechten en vriendelijke service. Geniet van een heerlijke maaltijd op hun gezellige terras, omringd door prachtige bloemen en planten, terwijl je je tegoed doet aan de lokale specialiteiten zoals papas arrugadas en sancocho Canario.

Bodega de Santiago

Bodega de Santiago is een stijlvol en modern restaurant dat zich richt op het serveren van verse, seizoensgebonden en lokale ingrediënten. Hun menu is een combinatie van traditionele Canarische gerechten en creatieve fusion-gerechten, waardoor het een geweldige plek is om te genieten van zowel klassieke als vernieuwende smaken. Probeer hun heerlijke almogrote en hun uitgebreide wijnkaart die de beste wijnen van Lanzarote en de Canarische Eilanden bevat.

Restaurante La Lapa

Restaurante La Lapa is een gezellig restaurant met een ontspannen sfeer, waar je kunt genieten van heerlijke huisgemaakte gerechten en een prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Hun menu is een mix van traditionele Canarische gerechten en internationale favorieten, met een focus op verse zeevruchten en lokale ingrediënten. Mis hun huisgemaakte bienmesabe niet als dessert om je maaltijd op een zoete noot te eindigen.

Een bezoek aan het dorpje Yaiza is een geweldige manier om de lokale keuken van Lanzarote te ontdekken en te genieten van het authentieke Canarische leven. Van traditionele gerechten zoals papas arrugadas en sancocho Canario tot heerlijke desserts zoals bienmesabe, er is voor elk wat wils. Vergeet niet om een van de aanbevolen restaurants te bezoeken om het beste van de lokale keuken van Yaiza te ervaren. Eet smakelijk!