Ontdek de Natuurlijke Schoonheid van Lanzarote: Nationaal Park Timanfaya

12 mei 2023
Ontdek de Natuurlijke Schoonheid van Lanzarote: Nationaal Park Timanfaya

Als je op zoek bent naar een bestemming met een uniek en betoverend landschap, dan is Lanzarote, een van de Canarische Eilanden, de plek om te bezoeken. Dit vulkanische eiland staat bekend om zijn fascinerende maanlandschappen, met als hoogtepunt het Nationaal Park Timanfaya. Dit natuurwonder is een must-see tijdens je verblijf op Lanzarote. In deze blogpost nemen we je mee op een ontdekkingsreis door het prachtige Nationaal Park Timanfaya en laten we je zien waarom het zo'n bijzondere plek is.

Een Stukje Geschiedenis

Het Nationaal Park Timanfaya is ontstaan na een reeks vulkaanuitbarstingen die plaatsvonden tussen 1730 en 1736, en daarna nog eens in 1824. Deze uitbarstingen veranderden het landschap van Lanzarote drastisch en zorgden voor een surrealistisch, maanachtig landschap. In 1974 werd het gebied van bijna 51 vierkante kilometer tot nationaal park verklaard en sindsdien is het een beschermd natuurgebied.

Het Vulkanische Landschap

Het Nationaal Park Timanfaya bestaat uit een indrukwekkend vulkanisch landschap, met meer dan 25 vulkanen die het park domineren. De Montañas del Fuego (Vuurbergen) zijn hiervan de bekendste. Het park heeft een indrukwekkende variëteit aan vulkanische formaties, zoals kraters, lavavelden en vulkanische grotten.

De kleurrijke mineralen en de bijzondere geologische formaties maken het park tot een waar kunstwerk van Moeder Natuur. Het contrast tussen de zwarte lava en de heldere blauwe lucht is adembenemend.

Geothermische Activiteit

Een van de meest fascinerende kenmerken van het Nationaal Park Timanfaya is de geothermische activiteit die er nog steeds plaatsvindt. Hoewel er al lange tijd geen uitbarstingen meer zijn geweest, zijn er nog steeds tekenen van vulkanische activiteit in de vorm van warmte die opstijgt uit de grond en fumarolen (openingen waar hete gassen en stoom ontsnappen).

Bij een bezoek aan het park kun je de geothermische activiteit van dichtbij ervaren tijdens een demonstratie van de parkwachters. Ze gieten water in een put, waarna dit binnen enkele seconden verandert in een krachtige stoomstraal. Een andere populaire demonstratie is het koken van voedsel op een natuurlijke barbecue, die wordt verwarmd door de warmte van de vulkaan.

Flora en Fauna

Ondanks de barre omstandigheden heeft het Nationaal Park Timanfaya een unieke flora en fauna. Er zijn meer dan 180 verschillende plantensoorten te vinden in het park, waarvan vele endemisch zijn voor de Canarische Eilanden. De meest voorkomende planten zijn vetplanten, zoals de tabaiba en de slangenplant.

Wat betreft fauna is het park de thuisbasis van een aantal endemische diersoorten, zoals de Atlantische hagedis en de Gallotia, een soort hagedis die alleen op de Canarische Eilanden voorkomt. Vogelliefhebbers kunnen ook genieten van de aanwezigheid van verschillende vogelsoorten, zoals de torenvalk, de gierzwaluw en de zeldzame Eleonora's valk.

Bezoekerscentrum en Route door het Park

Bij aankomst in het Nationaal Park Timanfaya word je verwelkomd door het bezoekerscentrum, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis, geologie en ecologie van het park. Het centrum biedt ook informatie over de verschillende routes en wandelpaden in het park.

Een van de populairste manieren om het park te verkennen is door middel van de Ruta de los Volcanes, een begeleide bustour die je meeneemt door het indrukwekkende vulkanische landschap. Tijdens deze tour krijg je de kans om de spectaculaire lavavelden en kraters te bewonderen en te genieten van panoramische uitzichten over het park. Houd er rekening mee dat het betreden van het park zonder gids niet is toegestaan, om de kwetsbare natuur te beschermen.

Voor de avontuurlijke reizigers zijn er ook enkele wandelpaden beschikbaar, zoals de Tremesana-route en de Islote de Hilario-route. Houd er rekening mee dat wandelen in het park alleen is toegestaan onder begeleiding van een gids. Je kunt je aanmelden voor een wandeling bij het bezoekerscentrum.

Praktische Informatie

Het Nationaal Park Timanfaya ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van de hoofdstad Arrecife en is gemakkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer. De toegangsprijs voor het park bedraagt €10 voor volwassenen en €5 voor kinderen (7-12 jaar). De Ruta de los Volcanes is inbegrepen in de toegangsprijs. Het park is dagelijks geopend van 09:00 tot 17:45 uur, met uitzondering van 25 december en 1 januari.

Het Nationaal Park Timanfaya is zonder twijfel een van de meest bijzondere en fascinerende plekken om te bezoeken op Lanzarote. Het unieke vulkanische landschap, de geothermische activiteit en de diverse flora en fauna maken het tot een onvergetelijke ervaring. Dus als je op zoek bent naar een avontuurlijke en prachtige bestemming, zorg dan dat je het Nationaal Park Timanfaya op je lijstje zet tijdens je verblijf op Lanzarote.