Ontdek de prachtige zoutvlakten van Lanzarote

9 augustus 2023
Ontdek de prachtige zoutvlakten van Lanzarote

Lanzarote, een van de meest unieke en intrigerende eilanden van de Canarische Eilanden, staat bekend om zijn prachtige vulkanische landschappen, uitgestrekte witte zandstranden en het warme klimaat het hele jaar door. Maar een van de minder bekende, maar even fascinerende bezienswaardigheden zijn de indrukwekkende zoutvlakten die over het eiland verspreid liggen. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de geschiedenis, het belang en de schoonheid van deze natuurlijke wonderen.

Een kijkje in het verleden

De zoutvlakten van Lanzarote, of salinas in het Spaans, dateren al van de 15e eeuw. Ze speelden een cruciale rol in de economie van het eiland en waren een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Zout was een essentieel product voor het conserveren van voedsel, vooral vis, en werd ook gebruikt in de leerlooierij en als ruilmiddel.

De zoutwinning op Lanzarote bereikte zijn hoogtepunt in de 19e eeuw, maar nam af met de komst van koelkasten en andere bewaarmethoden in de 20e eeuw. Desondanks zijn er nog steeds enkele operationele zoutvlakten op het eiland, die zowel een belangrijke rol spelen in de lokale economie als een toeristische attractie zijn geworden.

Het zoutwinningsproces

De zoutvlakten van Lanzarote zijn een prachtig voorbeeld van hoe de mens in harmonie met de natuur kan werken. Het zoutwinningsproces is volledig natuurlijk en milieuvriendelijk, zonder het gebruik van chemicaliën of zware machines.

Het proces begint met het oppompen van zeewater uit de nabijgelegen zee naar ondiepe bekkens, die zijn gemaakt van vulkanisch gesteente en natuurlijke materialen. Deze bekkens worden vervolgens blootgesteld aan de warme zon en de constante passaatwinden die over het eiland waaien. Hierdoor verdampt het water langzaam, waardoor er een laagje zoutkristallen achterblijft.

Zodra het zout een bepaalde dikte heeft bereikt, wordt het met de hand geoogst door lokale arbeiders, die het zorgvuldig van de bodem van de bekkens schrapen en in hopen verzamelen. Het zout wordt vervolgens gewassen, gedroogd en verpakt voor verkoop of gebruik in lokale bedrijven.

De belangrijkste zoutvlakten van Lanzarote

Lanzarote heeft verschillende zoutvlakten om te bezoeken, elk met zijn eigen unieke charme en schoonheid. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke:

Salinas de Janubio

De Salinas de Janubio zijn de grootste en bekendste zoutvlakten op Lanzarote. Ze zijn gelegen aan de zuidwestkust van het eiland, in de buurt van het dorpje Yaiza, en beslaan een oppervlakte van meer dan 440.000 vierkante meter. Deze indrukwekkende zoutvlakte is nog steeds operationeel en produceert jaarlijks ongeveer 2.000 ton zout.

Een bezoek aan de Salinas de Janubio is een geweldige manier om meer te weten te komen over het zoutwinningsproces en de geschiedenis van deze fascinerende industrie. Het gebied biedt ook een prachtig uitzicht op de omliggende zwarte vulkanische stranden en de helderblauwe Atlantische Oceaan, wat zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

Salinas del Río

De Salinas del Río bevinden zich aan de noordkust van Lanzarote, in de buurt van het dorp Órzola. Hoewel kleiner dan de Salinas de Janubio, zijn ze nog steeds operationeel en produceren ze een kleiner volume van hoogwaardig zout. De zoutvlakte is omgeven door indrukwekkende vulkanische landschappen, waaronder de Monte Corona-vulkaan en de Malpaís de la Corona-lavavelden.

Vanwege de afgelegen locatie en de ruige natuurlijke schoonheid is een bezoek aan de Salinas del Río een avontuur op zich. Het is een geweldige plek om te wandelen, vogels te spotten en te genieten van de rustige sfeer van dit afgelegen deel van het eiland.

Salinas de Agujero

De Salinas de Agujero, gelegen aan de oostkust van Lanzarote, nabij het dorp Arrieta, zijn een van de oudste zoutvlakten op het eiland. Hoewel ze momenteel niet operationeel zijn, zijn ze nog steeds een bezoek waard vanwege hun historische betekenis en de kans om meer te weten te komen over het traditionele zoutwinningsproces.

De Salinas de Agujero zijn omgeven door spectaculaire kliffen en bieden een prachtig uitzicht op de oceaan. Ze zijn gemakkelijk bereikbaar via een korte wandeling vanuit het nabijgelegen dorp Arrieta, wat het een ideale bestemming maakt voor een dagtocht.

De zoutvlakten van Lanzarote zijn een fascinerende en vaak over het hoofd geziene attractie die zowel de geschiedenis als de natuurlijke schoonheid van het eiland belichaamt. Of je nu de indrukwekkende Salinas de Janubio bezoekt, de afgelegen Salinas del Río verkent of de verlaten Salinas de Agujero bewondert, een bezoek aan deze unieke landschappen is een must voor iedereen die het eiland bezoekt. Dus, pak je wandelschoenen, verrekijker en camera en ontdek de prachtige zoutvlakten van Lanzarote.