Ontdek de Rotsformaties van Los Hervideros op Lanzarote

29 mei 2023
Ontdek de Rotsformaties van Los Hervideros op Lanzarote

Lanzarote, het meest noordelijke eiland van de Canarische Eilanden, staat bekend om zijn adembenemende landschappen, unieke vulkanische formaties en prachtige stranden. Maar er is één plek die zowel toeristen als locals blijft fascineren: Los Hervideros. In dit blogbericht nemen we je mee op een ontdekkingsreis door dit spectaculaire natuurwonder en vertellen we je alles wat je moet weten om deze bijzondere plek te bezoeken.

Wat zijn Los Hervideros?

Los Hervideros is een gebied aan de westkust van Lanzarote, waar de oceaan met brute kracht op de rotsen beukt en indrukwekkende golven en geisers veroorzaakt. De naam Los Hervideros betekent letterlijk "de kolkende wateren" en is afgeleid van het Spaanse woord 'hervir' (koken). Dit komt omdat de golven die tegen de rotsen slaan, een indrukwekkend schouwspel creëren alsof het water kookt.

Deze fascinerende rotsformaties zijn ontstaan door eeuwen van vulkanische activiteit en erosie. De solide lava van de Timanfaya-vulkaanuitbarstingen in de 18e eeuw vormt de basis van deze grillige kustlijn. Toen de gloeiend hete lava in contact kwam met het koele oceaanwater, ontstonden er grotten en kliffen die vandaag de dag bekendstaan als Los Hervideros.

Wat maakt Los Hervideros zo speciaal?

Los Hervideros is uniek vanwege de bijzondere combinatie van vulkanische formaties en oceaankracht. De constante erosie door de golven heeft geleid tot een labyrint van tunnels, grotten en kliffen, waar het zeewater met geweld doorheen stroomt. Het resultaat is een spectaculaire mix van kleuren en vormen die nergens anders ter wereld te vinden is.

Bij hoogwater en stormachtig weer is het schouwspel bij Los Hervideros bijzonder indrukwekkend. De golven beuken tegen de rotsen en spuiten door de gaten en spleten, soms wel tot tientallen meters hoog. Dit levert prachtige foto's op en is een ervaring die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Lanzarote.

Hoe Los Hervideros te bezoeken

Los Hervideros ligt aan de LZ-703, tussen de populaire toeristische attracties Timanfaya National Park en El Golfo. De locatie is gemakkelijk te bereiken met de auto, en er is een gratis parkeerplaats bij de ingang. Als je geen auto tot je beschikking hebt, zijn er ook georganiseerde excursies naar Los Hervideros vanuit verschillende steden op het eiland.

Bij aankomst vind je een bezoekerscentrum en een souvenirwinkel. Er zijn diverse uitkijkplatforms en paden die je leiden langs de spectaculaire rotsformaties en grotten. Hoewel de paden goed onderhouden zijn, is het aan te raden om stevige schoenen te dragen vanwege het oneffen terrein. Het is belangrijk om te weten dat zwemmen in dit gebied gevaarlijk en verboden is vanwege de sterke stromingen en golven.

Beste tijd om Los Hervideros te bezoeken

Los Hervideros is het hele jaar door een prachtige plek om te bezoeken, maar het uitzicht en de ervaring zijn afhankelijk van het weer en de getijden. Bij laagwater en rustig weer zijn de golven minder krachtig, en krijg je eerder een idee van de unieke rotsformaties en grotten. Bij hoogwater en stormachtige omstandigheden zijn de golven en geisers indrukwekkender, maar is het ook iets gevaarlijker om dicht bij de rand te komen. Het is aan te raden om de weersvoorspellingen en getijden te controleren voordat je op pad gaat.

Andere bezienswaardigheden in de buurt

Als je Los Hervideros bezoekt, zijn er nog enkele andere indrukwekkende bezienswaardigheden in de omgeving die je niet mag missen:

  1. El Golfo: Dit pittoreske vissersdorpje is bekend om zijn prachtige groene lagune, Lago Verde, die wordt omringd door indrukwekkende vulkanische kliffen. El Golfo is ook een geweldige plek om te genieten van verse vis en zeevruchten in een van de lokale restaurants.

  2. Timanfaya National Park: Dit nationale park is de belangrijkste trekpleister van Lanzarote en biedt een unieke ervaring van vulkanische landschappen en activiteiten. Je kunt een bezoek brengen aan de Montañas del Fuego (Vuurbergen) en genieten van een traditionele Canarische maaltijd die wordt bereid op de warmte van de vulkaan.

  3. Salinas de Janubio: De zoutpannen van Janubio zijn een belangrijke historische en culturele bezienswaardigheid op Lanzarote. Ze zijn ontstaan in de 19e eeuw en zijn nog steeds in gebruik. De lagen van verschillende kleuren zout vormen een prachtig uitzicht, vooral tijdens zonsondergang.

Los Hervideros is een uniek en spectaculair natuurwonder op Lanzarote dat je niet mag missen tijdens je bezoek aan dit prachtige eiland. De combinatie van vulkanische rotsformaties en krachtige golven zorgt voor een adembenemend schouwspel dat je nergens anders ter wereld zult ervaren. Dus trek je wandelschoenen aan, pak je camera en bereid je voor op een onvergetelijke ervaring bij Los Hervideros op Lanzarote.