Verken de indrukwekkende lavavelden van Timanfaya National Park

20 mei 2023
Verken de indrukwekkende lavavelden van Timanfaya National Park

Lanzarote, een van de zeven Canarische Eilanden, is een plek vol verbazingwekkende natuurlijke schoonheid en een rijke geschiedenis. Een van de meest opvallende kenmerken van het eiland is het Timanfaya National Park, een uitgestrekt landschap van adembenemende lavavelden die getuigen van de vulkanische oorsprong van Lanzarote. In dit blogartikel zullen we de unieke kenmerken van dit park verkennen en je tips geven om het meeste uit je bezoek te halen.

Een korte geschiedenis van Timanfaya National Park

Timanfaya National Park, dat een oppervlakte van 51 vierkante kilometer beslaat, is ontstaan door een reeks vulkanische uitbarstingen die plaatsvonden tussen 1730 en 1736, en daarna in 1824. Deze uitbarstingen veranderden het landschap van Lanzarote voorgoed en creëerden een buitenaards lavaveld dat nu een van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland is. Het park werd in 1974 opgericht om dit unieke landschap te beschermen en is nu een UNESCO biosfeerreservaat.

Het maanlandschap van Timanfaya

Het eerste dat je opvalt bij een bezoek aan Timanfaya National Park, is het buitenaardse uiterlijk van het landschap. Het park bestaat uit een uitgestrekt gebied van lavavelden, die variëren in kleur van diep zwart tot roodachtig bruin, met hier en daar heldere groene korstmossen. Dit surrealistische landschap is het resultaat van de samensmelting van verschillende soorten lava, waaronder aa-lava (een ruwe, brokkelige lava) en pahoehoe-lava (een gladde, golvende lava).

De lavavelden zijn bedekt met vulkanische kegels en kraters, die een indrukwekkende achtergrond vormen voor het park. Een van de meest opvallende kenmerken is de Montañas del Fuego (Vuurbergen), een reeks vulkanische kegels waarvan de hoogste, de Islote de Hilario, 525 meter boven zeeniveau uitsteekt.

Unieke flora en fauna

Ondanks de schijnbare dorheid van het landschap, is Timanfaya National Park de thuisbasis van een verrassende verscheidenheid aan flora en fauna. Meer dan 180 soorten korstmossen en 70 soorten vaatplanten gedijen in dit ruige landschap, sommige zijn endemisch voor de Canarische Eilanden en kunnen nergens anders ter wereld gevonden worden. Vooral opvallend zijn de heldere groene korstmossen die contrasteren met de zwarte lavarotsen en de Euphorbia balsamifera, een inheemse struik met dikke, vlezige bladeren.

Het park is ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan diersoorten, waaronder de zeldzame Egyptische gier en de endemische Canarische hagedis. Daarnaast zijn de lavavelden een belangrijk broedgebied voor zeevogels zoals de visarend en de Eleonora's valk.

Hoe Timanfaya National Park te verkennen

Om het kwetsbare ecosysteem van Timanfaya National Park te beschermen, is het niet toegestaan om vrij door het park te wandelen. In plaats daarvan zijn er verschillende manieren om het park te verkennen:

Georganiseerde bustour

De meest populaire manier om Timanfaya National Park te bezoeken, is door middel van een georganiseerde bustour. Deze tours vertrekken vanuit het bezoekerscentrum en nemen je mee op een 45-minuten durende rit door het hart van het lavaveld, met onderweg uitleg over de geschiedenis en geologie van het park.

Wandelen met een gids

Voor degenen die liever te voet het park verkennen, zijn er verschillende begeleide wandelingen beschikbaar. Deze wandelingen variëren in lengte en moeilijkheidsgraad en bieden een unieke kans om het lavaveld van dichtbij te ervaren. Let op: je moet vooraf reserveren voor deze wandelingen.

Kamelenrit

Een andere unieke manier om Timanfaya National Park te verkennen, is per kameel. Kamelenritten zijn beschikbaar bij de ingang van het park en bieden een leuke en ongebruikelijke manier om het landschap te ervaren.

Praktische informatie

Timanfaya National Park is het hele jaar door geopend, maar de beste tijd om te bezoeken is tijdens de lente- en herfstmaanden, wanneer het weer aangenamer is en er minder toeristen zijn. Toegang tot het park kost €10 voor volwassenen en €5 voor kinderen. Houd er rekening mee dat je vooraf moet reserveren voor begeleide wandelingen.

Het park is gemakkelijk te bereiken met de auto, met parkeergelegenheid bij het bezoekerscentrum. Er zijn ook verschillende openbare busdiensten die het park bedienen vanuit de belangrijkste toeristische centra van Lanzarote.

Het verkennen van de indrukwekkende lavavelden van Timanfaya National Park is een must voor elke bezoeker van Lanzarote. Dit unieke landschap biedt een fascinerende kijk op de vulkanische oorsprong van het eiland en de verbazingwekkende flora en fauna die erin gedijt. Of je nu kiest voor een bustour, een begeleide wandeling of een kamelenrit, je zult ongetwijfeld gefascineerd zijn door de schoonheid en het mysterie van dit buitenaardse landschap.